Кадрова служба
 
назад до ЗМІСТУ  

СЕКРЕТИ ПРАВИЛЬНОГО ЗАМОРОЖУВАННЯ ПРОДУКТІВ

Існує багато способів і рецептів заготівлі продуктів. Найпростіший і найшвидший - заморожування. Заморожувати можна практично все. Головне - правильно це зробити. Влітку овочі, фрукти та ягоди коштують недорого, а ось в холодну пору року можуть завдати серйозного удару по гаманцю своїми цінами. Зберегти смакові якості і вітаміни в них можна за допомогою заморожування. Але треба приготувати продукти для заморожування так, щоб потім не довелося викидати зіпсовані заготовки.

Будь-які продукти обов’язково слід добре вимити і висушити, перш, ніж їх заморожувати. Найпростіше це зробити, виклавши готову суміш на паперові рушники на 5-7 хвилин. Це стосується і овочів, і фруктів, і грибів. Чим сухішим буде продукт, який заморожується, тим якіснішим вийде заморожування.

Як заморозити овочі

Слід знати про те, що перед заморожуванням деяка частина овочів потребує відварювання на маленькому вогні та в невеликій кількості води.

• Цвітну капусту ділять на суцвіття та відварюють три хвилини. Потім воду зливають, охолоджують капусту, сушать, потім заморожують.

• Обов’язково необхідно відварювати кабачки та баклажани. Їх ріжуть на кубики, відварюють, перекладають на друшляк і охолоджують. Потім розкладають в пакети або контейнери кладуть в морозильну камеру.

• Щоб зберегти спаржеву квасолю, її потрібно також відварити, охолодити, обсушити і заморозити в пакетах.

• А ось броколі бланширувати не потрібно, тому що ця капуста дуже ніжна і заморожується традиційним способом.

• Солодкий болгарський перець теж не потребує відварювання. Його заморожують, порізавши на шматочки для компактності. Якщо потрібний перець для фарширування, то краще його відразу нафарширувати та заморозити.

• Помідори морозять у вигляді пюре або часточками. Якщо помідори дрібні, їх можна не різати, але тоді необхідно плоди проколоти в декількох місцях.

• Огірки заморожують порізавши на кубиками чи соломкою (для салатів).

• Також добре заморожуються і зберігаються овочеві суміші. Для цього слід приготувати потрібні овочі (деякі з них необхідно заздалегідь відварити). Потім покласти приготовані для суміші овочі у велику каструлю і добре перемішати. Після цього розкласти порціям в пакети та заморозити.

Як підготувати для заморожування гриби

Гриби відварити з сіллю та спеціями, викласти на друшляк, дати добре стекти воді та розкласти по пакетиках. При приготуванні страв з таких грибів складається повне враження, що вони були зібрані буквально напередодні.

Як заморозити на зиму фрукти та ягоди

• Чорницю, калину, смородину, горобину заморожують цілими. Абрикоси розділяють на половинки, виймають кісточки. Ягоди потрібно промити та просушити перед заморожуванням.

• Малину, полуницю, ожину, суницю краще пропустити через м’ясорубку і заморозити в поліетиленових пакетиках (можна використовувати пакетики для льоду - тоді вийдуть маленькі разові порції). Чудово згадати смак і аромат свіжих ягід взимку! Ложечку можна додати в чай для аромату, прекрасний смак має випічка з такими ягодами.

• Якщо є час і бажання, особливо цінні продукти можна заморозити поштучно. Наприклад, великі м’які ягоди чи фрукти. Найпростіше викласти їх на суху дошку чи тарілку та поставити в морозилку, а наступного дня акуратно скласти заморожені плоди в контейнер.

Як заморожувати зелень

Заморожувати можна кріп, петрушку, базилік, селеру, щавель, зелену цибулю і будь-яку іншу зелень. Будь-яку зелень заздалегідь потрібно помити не під проточною водою, а у великій мисці. Робиться це для того, щоб піщинки, які завжди є на листі, під дією своєї ваги опустилися на дно.

Якщо потрібно заморозити свіжу зелень для гарячих страв і супів, краще зробити це порціями для конкретної страви та в дрібно нарізаному вигляді. Адже як би ви не старалися, листочки базиліку, естрагону, кропу чи петрушки перетворяться в морозилці в грудку, бо в них занадто багато рідини.

Іноді заморожують зелень разом з льодом. Для цього використовують контейнер для приготування льоду, укладаючи в його заглиблення зелень. Коли зелень розкладена, наливають воду. Потім кубики льоду із зеленню просто кидають в суп або інші страви.

І ще декілька корисних порад:

• краще все заморожувати в невеликих порційних пакетиках;

• заморожувати лише один раз і не допускати розморожування;

• овочі зберігати окремо від фруктів;

• по можливості зберігати не більше 6 місяців.

Поза сумнівом, варто витратити декілька днів на заготовку, щоб потім зекономити купу часу на кухні та насолоджуватися ароматом і смаком практично свіжих овочів і фруктів до наступного врожаю!

назад до ЗМІСТУ  
     
Інфо