Кадрова служба
 
назад до ЗМІСТУ  

СЕКРЕТИ ПРАВИЛЬНОГО ЗБЕРІГАННЯ ПРОДУКТІВ

Для того, щоб продукти, які купуються про запас, залишалися свіжими, не втрачали свої смакові якості, потрібно вміти продукти правильно зберігати. Для зберігання продуктів, практично на кожній кухні є холодильник, зручні меблі зі всілякими скриньками і поличками, заставленими спеціальною тарою, - скляні, бляшані чи фарфорові баночки, пластикові контейнери і тому подібне.

Як правильно зберігати хліб?

• Не варто зберігати хліб в поліетиленових пакетах. Тепло та закритий простір сприяють розвитку шкідливої мікрофлори. Зберігати його краще в спеціальній керамічній хлібниці, де хліб дихає, не засихає і залишається ароматним. На другому місці - хлібниці з лози й дерев’яні. За ними йдуть звичні нам металеві та пластикові.

• Житній і пшеничний хліб зберігайте окремо.

• Тривалий час хліб можна зберігати в холодильнику, в паперовому пакеті.

Як правильно зберігати яйця?

• Яйця зберігають окремо від інших продуктів. Структура шкаралупи яєць пориста, і вони добре вбирають сторонні запахи. В яйце може проникнути інфекція (наприклад, після контакту з м’ясним або рибним соком). Обтирання яєць рослинною олією закриває пори.

• Краще класти яйця гострим кінцем донизу, щоб жовток знаходився в центрі та не торкався повітряного шару, який знаходиться біля тупого кінця. Так яйця можуть зберігатися дверній полиці холодильника до трьох тижнів. Свіжі домашні яйця - до п’яти.

• Тріснуті яйця краще довго не зберігати.

Як правильно зберігати борошно та крупи?

• Вівсянку, геркулес, пшоно не рекомендують зберігати довше, ніж 4 місяці. Ці крупи найшвидше псуються. Перлова та гречана крупа можуть зберігатися досить довго. Манну крупу, рис в домашніх умовах можна зберігати півроку. Борошно пшеничне вищого сорту і житнє зберігається до року.

• Крупи, борошно і крохмаль краще зберігати в скляних, бляшаних або фаянсових банках з кришкою. Якщо в них покласти марлеві мішечки з сіллю, можна запобігти появі жучків. Банки з цими продуктами слід зберігати в сухому приміщенні в добре вентильованому місці. Під час приготування їжі важливо не залишати тару з борошном або крупами відкритою.

Як правильно зберігати сир і ковбасу?

• Сир не засохне, якщо тримати його цілим шматком в закритому посуді. Ковбаса та сир містять багато вологи, тому якщо зберігати їх в пакеті чи в харчовій плівці, вони можуть швидко зіпсуватися. Краще зберігати їх на середній полиці холодильника, загорнувши в папір.

• Сосиски і сардельки, можна купити про запас і заморозити. Так їх можна зберігати місяць.

Як правильно зберігати овочі?

• Зварені для салатів овочі зберігайте неочищеними.

• Помідори добре зберігаються на нижній полиці холодильника, укладені в один шар в емальованій мисці. Якщо помідор лопнув, щедро посипте це місце сіллю, тоді він не запліснявіє. Помідори середньої зрілості краще зберігати при кімнатній температурі.

• Продовжити термін зберігання томатної пасти і запобігти появі плісняви можна, посипавши її сіллю і заливши зверху тонким шаром рослинної олії.

• Картопля, морква і буряк добре зберігаються в холодному, добре вентильованому місці з високою вологістю. Картопля при температурі 1-3 градуси, морква і буряк - 0-1 градус. Оптимальні умови для зберігання капусти 1-2 градуси. При цьому для капусти важлива сухість, тому загорніть її в папір. У холодильнику ці овочі потрібно зберігати на нижній полиці, де температура складає +1 градус.

• Очищені зубчики часнику треба залити рослинною олією і зберігати в закритій баночці на верхній полиці.

• Свіжі огірки на нижній полиці холодильника зберігаються до 7 днів.

Як правильно зберігати фрукти?

• Лимони можна зберігати декілька тижнів, якщо опустити ці фрукти в посудину з водою і поставити в холодильник. Воду потрібно міняти щодня. З лимона можна зробити наступну заготовку для чаю: нарізати вимитий лимон на кружечки перекласти у банку, засипати цукром, закрити кришкою. Зберігати в холодильнику можна досить довго.

• Тропічні фрукти, в тому числі ананаси й банани, не переносять холоду і їх не можна довго зберігати в холодильнику.

• Свіжі ягоди зберігають в контейнерах на середній полиці холодильника. Суниця, червона і біла смородина в холодильнику можуть зберігатися 2 дні. Чорна смородина - до 5 днів, обліпиха - 1-2 дні.

Як правильно зберігати м’ясо?

• Охолоджені м’ясо і субпродукти в холодильнику можна зберігати 1-2 дні.

• В морозильній камері м’ясо та субпродукти зберігаються до чотирьох місяців.

Як зберігати листові овочі?

• Петрушку та іншу зелень можна зберігати декілька днів в сухій щільно закритій тарі. Зелень має бути суха.

• Щавель зберігають в холодильнику на середній полиці до 2 днів.

• Зелені салати та іншу зелень (кріп, петрушка, зелена цибуля) можна зберігати до 7 днів на нижній полиці холодильника, загорнувши їх у вологий рушник і поклавши в контейнер з отвором (волога повинна випаровуватися) або в поліетиленовий пакет, в якому також треба зробити отвір. Другий варіант: вимити зелень і залишити трохи вологи, покласти в контейнер з вентиляцією.

назад до ЗМІСТУ  
     
Інфо