Кадрова служба
 
назад до ЗМІСТУ  

ЯК ПРАВИЛЬНО ВАРИТИ РИС?

Рис використовують в різноманітних стравах. І готують його по-різному, адже і отриманий результат має бути різним – рис розсипчастий, кашоподібним або клейкий. В цій статті ми розповімо вам секрети правильного приготування рису.

Одного єдиного способу правильно варити рис не існує. Рис повинен відповідати своєму призначенню. Для плову він має бути розсипчастим, а для суші - злипатися. Для каші чи пудингу варять рис м’який і ніжний, для гарніру - трохи щільніший і розсипчастий.

Вибір рису

Щоб отримати потрібний результат спочатку вимагається правильно вибрати сорт рису - саме такий, який підходить для даної страви.

Якщо планується приготувати плов, то на виході потрібний розсипчастий рис. Краще всього зупинити свій вибір на довгозернистому рисі. Якщо є така можливість, то беруть спеціальний сорт рису для плову. В кожному регіоні він свій, наприклад, басматі, дев-зіра, чунгар і багато різних інших сортів. Крім того, в різних країнах одні й ті ж сорти називаються по-різному. Основні властивості рису для плову: клейкість його має бути мінімальною, а зерна досить щільними.

Якщо немає рису спеціального, то можна використовувати пропарений рис.

Збираючись приготувати суші вибирають круглий рис, в ньому більше клейких речовин. Для каш, тефтелей, голубців беруть круглий середньозернистий рис, а для гарнірів чудово підходить пропарений рис.

Правильно вибраний рис - це навіть не половина успіху в приготуванні певної страви, а, можна сказати, основна умова.

Посуд для приготування рису

Важливе значення має і посуд, в якому варитиметься рис. Він має бути широким, але не високим. У високій каструлі зерна, які знаходяться зверху, можуть виявитися сухуватими. Тому бажано варити рис в широкій каструлі з нержавіючої сталі. Відмінний результат виходить, якщо приготувати розсипчастий рис в сковорідці з кришкою. А для плову ідеальний варіант - казан.

Скільки хвилин варити рис

Це залежить від сорту рису. Якщо в рецепті написано - 7 хвилин, то це для того сорту, який використовує автор рецепту. Навіть, якщо на вашій упаковці написано “Басматі”, як і в рецепті, то треба розуміти, що рис може трохи відрізнятися. Різниця буває обумовлена місцем вирощування, особливостями місцевого сорту і просто якістю. Спробувати страву в кінці приготування не зашкодить. Якщо крупа хрускотить на зубах, її не слід вважати готовою.

Як варити розсипчастий рис

Рецепт 1. Рис промивають в холодній воді кілька разів зливаючи воду. Потім доливають холодну або теплу воду так, щоб вона на 1-2 пальці покрила рис. Залишають приблизно на годину постояти, щоб крупа набубнявіла, ввібравши стільки води, скільки треба саме цьому сорту.

Після цього в каструлю додають зовсім трохи води чи бульйону, досить щоб рідина трохи покривала рис і ставлять на плиту. Спочатку на великому вогні потрібно довести до кипіння, а потім збавити вогонь до мінімуму.

Час готування рису від 10 до 25 хвилин (це теж залежить від сорту рису). Далі рис знімають з вогню, каструлю щільно накривають кришкою і залишають на 20 хвилин. Рис готовий.

Рецепт 2. Рис, приготований за цим рецептом завжди вдається.

Налийте в каструлю 2 літри води і поставте на вогонь. Тим часом добре промийте під проточною холодною водою рис. Як тільки вода в каструлі закипить додайте в неї сіль і всипте промитий рис (1 склянка).

Варіть рис практично до готовності. Сенс в тому, щоб рис варився в набагато більшому об’ємі води, ніж він може в себе ввібрати. Не забувайте пробувати рис на готовність, щоб не переварити.

Як тільки рис майже готовий - відкиньте його на сито чи друшляк, щоб уся зайва вода, в якій він варився стекла. Відразу ж промийте рис теплою або гарячою водою. Дайте воді добре стекти протягом 5-ти хвилин.

Рецепт 3. Цей спосіб приготування розсипчастого рису досить універсальний, він підходить для будь-якого сорту рису, і з ним практичний теж не буває проколів.

Поставте закипати необхідну кількість води в звичайному чайнику. Рис добре промийте в окремому посуді, відкиньте на друшляк чи сито і дайте трохи підсохнути.

Каструлю, в якій буде варитися рис, протріть насухо і налийте 2 столові ложки соняшникової олії. Поставте каструлю на вогонь, додайте рис і обсмажуйте постійно помішуючи протягом декількох хвилин. Обсмажувати рис необхідно до зміни кольору рисинок з напівпрозорого до білого (5-10 хвилин).

Залити рис підготовленим окропом у необхідній кількості. Акуратно, спочатку рис шипітиме із-за перепаду температури розжареного масла і води. Посоліть і добре перемішайте рис. Накрийте кришкою і варіть на маленькому вогні доки рис не вбере всю вологу.

Як варити клейкий рис

Приготувати клейкий рис простіше, ніж розсипчастий. Для його приготування беруть круглозернистий рис.

Промитий рис заливають водою і залишають для набрякання на півгодини. Потім заливають рис водою так, щоб вона повністю покрила рис, і доводять до кипіння. Зменшують вогонь і варять під кришкою близько 15-20 хвилин. Клейкий рис можна перемішувати, не побоюючись, що пошкодяться зерна. Якщо води забагато, то сміливо можна поварити трохи довше, поки вона випарується.

назад до ЗМІСТУ  
     
Інфо