Кадрова служба
 
назад до ЗМІСТУ  

ЯК ЗАСОЛИТИ РИБУ В ДОМАШНІХ УМОВАХ?

Засолити рибу вдома? Немає жодних проблем. Це дуже просто та набагато дешевше, ніж купити таку рибу в магазині. І приготувати її завжди можна за своїм смаком. Яку рибу можна солити? В домашніх умовах солити можна як свіжу, так і заморожену рибу будь-яких порід, окрім осетрових, засолювання яких вимагає спеціального холодильного устаткування і професійних навичок. Уявіть, як на вечері ви подаєте відварену картопельку з рибкою, яку ви самі засолили. А яке буде здивування гостей, які скуштують вашу рибу за святковим столом!

ОСЕЛЕДЕЦЬ ПО-ГОЛЛАНДСЬКИ

ІНГРЕДІЄНТИ:

• оселедець свіжоморожений - 2 шт.;

• цибуля - 2 шт.;

• лимон - 0,5 шт.;

• цукор - 4 чайні ложки;,

• сіль - 6 чайних ложок;

• морква - 1 шт.;

• лавровий лист – 2-3 шт.;

• чорний перець - 8-10 горошин (подрібнити).

ПРИГОТУВАННЯ

Лимон нарізуємо тонкими кружечками.Морква натираємо на крупній тертці. Цибулю нарізаємо кільцями.Викладаємошарами в півлітрову банку: на дно - декілька кілець цибулі, лавровий лист, трошкиморкви, шматочок лимона, 0,5 чайної ложки. цукру, трошки перцю.Зверху покласти шар оселедця.Потім знову овочі та спеції.І так чергуємо шарами, періодично придавлюючи, поки не заповнимо банку.Тепер закриваємо кришкою і ставимо в холодильник.На другий-третій день оселедець готовий.Приготований таким чином оселедець виходить ніжний, соковитий і дуже смачний.

СКУМБРІЯ В РОЗСОЛІ

Рецепт засолювання скумбрії дуже простий і швидкий - якщо приготувати рибу ввечері, то вже на наступний ранок вона буде готова до вживання.

ІНГРЕДІЄНТИ:

• скумбрія – 3-4 штуки;

• 0,5 л холодної кип’яченої води;

• 2 столові ложки солі;

• 1 чайна ложка цукру;

• 2-3 лаврові листи;

• чорний перець горошком – 6-8 штук;

• 1 чайна ложка кмину (за бажанням);

• гвоздика, коріандр, духмяний перець - також за бажанням.

ПРИГОТУВАННЯ

Готувати можна як свіжу скумбрію, так і заморожену. Але, звичайно, чим свіжіша рибка, тим смачнішою вона вийде. А заморожену рибу перед приготуванням необхідно обов’язково розморозити повністю - при кімнатній температурі.

Спершу займемося приготуванням розсолу для риби - він робиться зовсім просто. Наливаємо воду в каструлю і доводимо до кипіння, додаємо сіль, цукор та спеції. Охолоджуємо розсіл до кімнатної температури.

Скумбрію промиваємо під струменем холодної води, ретельно чистимо, відрізаємо голову і хвіст, ще раз промиваємо водою від залишків лусочок і нарізаємо на шматочки. Розмір шматочків особливого значення не має - скумбрія дуже швидко “засвоює” сіль. Хоча, звичайно, зручніше їсти солону рибку невеликими шматочками.

Нарізані шматочки скумбрії перекладаємо в банку і заливаємо розсолом. Не забудьте покласти туди і спеції, що залишилися після приготування розсолу, - вони забезпечать ніжному м’ясу риби пікантний, трішки пряний присмак і аромат.

Тепер залишилося закрити банку звичайною пластмасовою кришкою і залишити скумбрію в холодильнику. Час засолювання риби складає близько дванадцяти годин, так що дуже скоро скумбрію можна буде сміливо пробувати.

ЯК ШВИДКО ЗАСОЛИТИ ГОРБУШУ

Як відомо, горбуша - риба досить суха та пісна. Але при такому способі засолювання на смак нагадує благородну сьомгу. Ніжна, соковита! Готується дуже швидко, її можна їсти вже через дві години.

ІНГРЕДІЄНТИ

• горбуша – 1 кг;

• вода – 1 літр;

• сіль 4-5 столових ложок;

• цукор – 1 столова ложка;

• коньяк – 1 столова ложка.

ПРИГОТУВАННЯ

Вам знадобиться філе горбуші, порізаної на скибочки. Якщо риба морожена, розморожувати не потрібно. Заморожену рибу різати легше - шматочки виходять акуратнішими. Шматочки повинні бути шириною не більше, ніж 1,5 см, інакше середина не просолиться. Крім того, якщо в розсіл класти ще заморожену рибу, то час потрібно збільшити до 30 хвилин.

Закип’ятіть в каструльці воду, додайте сіль і цукор. Охолодіть розсіл. Щоб перевірити, чи достатньо в ньому солі, опустіть в розчин почищену картоплину. Якщо вона спливе – солі достатньо. Якщо ж потоне, то додайте ще солі. Рибу покладіть на 15-20 хвилин в розчин. Потім вийміть, просушіть паперовим рушником. Додайте столову ложку коньяку та перемішайте. Складіть шарами у відповідний посуд, полийте рафінованою соняшниковою олією. Поставте на дві години в холодильник.

назад до ЗМІСТУ  
     
Інфо